Videon jälkituotanto on prosessi | 2 MIN LUKU

Kun videon kuvaukset on hoidettu, päästään siihen herkulliseen tuotantovaiheeseen, jossa luodaan lopullinen video. Videon jälkituotanto on prosessi, jossa video leikataan, muokataan äänimaailmaa, tehdään värikorjaukset ja luodaan mahdolliset visuaaliset efektit.

Offline- ja online-editointi on prosessi

Kuvattua materiaalia voi olla hyvinkin runsaasti. Ensimmäiseksi raakamateriaali logataan, eli järjestellään aiheittain, jotta leikkaajan on helpompi selata materiaalia. Jos leikataan tuotantoa, jossa on pitkiä haastatteluja, ne voidaan myös translitteroida jotta tekstistä on helpompi valita sopivat lauseet lopulliseen videoon. Koska kuvauksia varten on tehty jo käsikirjoitus, niin leikkaus aloitetaan muokkaamalla käsikirjoituksesta leikkauskäsikirjoitus, jonka pohjalta video leikataan kokoon. Tässä vaiheessa tehdään offline-edit, eli kuvat, äänet ja musiikki hahmotetaan omille paikoilleen.

Offline-edit voidaan jo hyväksyttää tilaajalla, varsinkin jos kyseessä on mm. musiikkivalintoja, joita on vaikea muuttaa myöhemmin. 

Online-editointi on leikkaajan lopullinen leikkaus, jossa videon kuvat ja äänettu on leikattu saumattomasti yhteen. Tässä vaiheessa voidaan tehdä vielä pieniä muutoksia ja hioa videota, mutta nyt videon leikkaus alkaa olla valmiina. 

Äänimaailma kuntoon

Kun kuvaleikkaus on lyöty lukkoon, viimeistellään äänimaailma. Alkuperäisiä ääniä voidaan puhdistaa (mahdollisuuksien mukaan) turhasta hälystä. Sitten luodaan tai ostetaan ääniefektejä, mikäli niille on tarvetta. Lopuksi miksataan äänimaailma yhteen niillä teknisillä spekseillä, joita julkaisuun vaaditaan. Tekniset vaatimukset ovat erilaiset leffateatteri-, TV- ja nettikatseluun.

Lisää värejä ja efektejä, kiitos!

Useimmiten raakamateriaali kuvataan asetuksilla, jotka tuottavat “platkua kuvaa”. Kun videon leikkaus on valmis, tehdään videolle värimäärittely, jossa videon värit tuodaan eloon. Tässä vaiheessa voidaan vaikuttaa vaikkapa erilaiseen vuorokaudenaikaan kuvatun materiaalin yhdenmukaisuuteen. Väreillä luodaan myös erilaisia tunnelmia. Halutaanko lämmintä ja leppoisaa meininkiä, vai viileän sävymaailman tuomaa jännitettä?

Lopuksi tehdään myös kaikki visuaaliset efektit. Visuaalisia efektejä ovat muun muassa animaatiot. Lopuksi paikoilleen laitetaan myös TG:t, eli haastateltavien nimet ja tittelit. Ja loppuun tarvittavat logot ja tekstit. 

Kun video on valmis väreineen ja grafiikoineen, tehdään vielä tekstitykset. Verkossa julkaistaviin videoihin kiinnitetään usein suomenkieliset tekstitykset, jotta niitä voi katsoa ilman ääniä. Joskus videoihin halutaan tekstitys myös muille kielille. 

Sovi prosessin vaiheet etukäteen

Koska videon jälkituotanto on monipolvinen prosessi, on hyvä sopia etukäteen, missä vaiheissa tilaaja hyväksyy videon eri vaiheet. Kun tietyt asiat on lyöty lukkoon, niiden muuttaminen myöhemmin vaikuttaa kaikkeen muuhun ja silloin muutoksille voi tulla isokin hintalappu. Selkeä prosessi ja hyvä kommunikaatio ovat tässäkin asiassa sekä tilaajan että tuotantoyhtiön etu. 

Heidi Martikainen / tuottaja / heidi at youngfield.fi / 040 534 9091 / Ota yhteyttä!