Tekijänoikeudet – mitä pitäisi tietää videotuotannoissa? | 2 min luku

Video- ja mainostuotanto sisältää monenlaisia sopimuksia ja tekijänoikeuksia, joista on syytä olla tietoinen. Tilausta tehdessä tuotantoyhtiö valtuutetaan tekemään nämä sopimukset asiakkaan (mainostajan) puolesta.

Musiikkioikeudet

Perusperiaate on se, että oikeudet luovutetaan aina yhteen lopputuotteeseen kerrallaan. Se tarkoittaa sitä, että musiikkipankista ostettu musiikki lisensoidaan yhteen videoon tai mainokseen kerrallaan. Lisenssin hintaan vaikuttaa videon levitystapa. Kalleimmillaan lisenssit ovat televisiomainoksissa ja edullisimmillaan videoilla, joita käytetään sisäiseen viestintään. Musiikkia voi myös teettää musiikkituottajalla, jolloin on tärkeä tietää mihin levitystarkoitukseen musiikkia tullaan käyttämään.

Esiintyjäoikeudet

Mainosfilmeissä esiintyvät ihmiset antavat kasvonsa, äänensä ja olemuksensa brändisi käyttöön ja on vähintään hyvän tavan mukaista tarjota tästä jonkinlainen korvaus, joka pienimmillään on leffalippu. Ammattinäyttelijöillä ja malleilla on omat taksansa, mutta taviksia ja tuttujakin on hyvä kiittää jollakin tapaa.  Suunnitteluvaiheessa on tärkeä tietää missä materiaalia levitetään ja halutaanko sitä jatkokäyttää, jotta esiintyjien kanssa tehdään tarpeeksi laajat sopimukset.

Tuotantoyhtiön tekijänoikeudet

Tuotantoyhtiöllä on tekijänoikeus mainosfilmiin ja raakamateriaaliin. Asiakas saa yleensä käyttöoikeuden valmiiseen lopputuotteeseen, mutta ei kaikkia oikeuksia. Tuotantoyhtiö suojaa näin luovan kädenjälkensä. Jos asiakas (mainostaja) haluaa täydet oikeudet raakamateriaaliin sillä on aina lisähintalappunsa. Raakamateriaalin jatkokäyttö on ongelmallista silloin kun materiaali menee toisen tuotantoyhtiön käyttöön tai jos esiintyjiltä ei ole tarpeeksi laajoja oikeuksia jatkokäyttöön.

Hyvä sopimus on sellainen, johon ei tarvitse enää palata. Eli tärkeintä on käydä asiat läpi etukäteen, jotta sekä tilaaja että tuottaja tietävät pelin säännöt.  Kun tahtotila on oikea erimielisyyksistäkin päästään yleensä keskustelemalla yhteisymmärrykseen.

Heidi Martikainen / tuottaja / heidi at youngfield.fi / 040 534 9091 / Ota yhteyttä!