Esiintyminen videolla – Viisi vinkkiä onnistumiseen | 2 MIN LUKU

Jännittääkö esiintyminen videolla? Ei hätää, tässä viisi vinkkiä, joiden avulla onnistut. Olipa kyse kameralle suoraan puhumisesta yritysvideolla tai esiintymisestä markkinointivideolla, niin tiedostamalla muutaman perusasian pääset jo pitkälle.

1. Tunne yleisösi

Aluksi on tärkeää määritellä itselleen se minkälaisesta videosta on kyse ja kuka sen katsoo. Viestintä on erilaista jos yleisönä ovat erityisasiantuntijat vaikkapa fysiikan alalta tai teini-ikäiset anime-fanit. Pointtina ei ole se, että yrittäisit esiintyä kuin kohderyhmäsi (räppäävä pappa on aina läppä, joskus toki toimiva läppä), vaan tärkeintä on kommunikoida kielellä ja tyylillä jonka kohdeyleisö ymmärtää. Kun olet käsikirjoittanut oman puheosuutesi lue se ääneen. Ääneen lukiessa huomaat jos jokin ilmaisu on liian kankea puhuttavaksi. Ääneen lukiessa huomaat myös, jos tekstiä pitää vielä tiivistää. Pyöristä numerot suuhun sopivaksi. Jos tekstissä on paljon teknistä termistöä, mieti voitko käyttää korvaavia tai yksinkertaisempia ilmaisuja?

2. Harjoittele kaverin kanssa

Harjoittele kaverin kanssa tai vähintään peilin edessä. Mitä tutumpi teksti, sitä paremmin olet sen kanssa sinut ja sitä luontevammin pystyt sen esittämään. Jos varsinaisessa kuvaustilanteessa alkaakin kovasti jännittämään, itseluottamusta antaa se, että varsinainen puhesisältö tulee jo selkärangasta.

3. Esiintyminen videolla: puhu ihmiselle

Yritä rentoutua ja muista, että esiinnyt ihmiselle. Kameran kylmään silmään tuijottaminen ei ole kovin rentouttavaa. Pidä mielessäsi kuitenkin se, että puhut toiselle ihmiselle ja kenties puheen kohdistaminen kameran takana olevalle kuvaajalle tai ohjaajalle auttaa puhumaan luontevammin. On hyvä myös muistaa se, että katsoja on sinun puolellasi ja haluaa sinun onnistuvan. Jokaisesta pienestä sanamuodosta tai vivahteesta ei kannata ahdistua, sillä mitä aidompi pystyt olemaan sitä paremmin sanoma välittyy.

4. Sanaton viestintä on paljastavaa

Sanaton viestintä, eli olemuksesi välittää katsojalle paljon enemmän kuin varsinainen puheesi. Kyky rentoutua, hymyillä ja käyttää käsiä luontevasti ilmaisun tukena antavat positiivisen vaikutelman. Pieni liike näyttää luonnollisemmalta kuin jäykkänä paikallaan seisominen. Harjoittelemalla jäykkyys vähenee esiintyessä.

5. Ohjaaja on kaverisi

Jos olet näyttelemässä videolla ohjaaja on työtoverisi. Esiintyjänä on tärkeä tutustua käsikirjoitukseen etukäteen ja osata se mahdollisimman hyvin jo kuvauksiin tultaessa. Jos jokin asia askarruttaa kannattaa siitä kysyä heti kuvausten alussa. Voit myös huokaista helpotuksesta sillä kuvausten onnistuminen on pääosin ohjaajan vastuulla. Ohjaaja kertoo mitä tehdään, milloin tehdään ja millä tyylillä. Tärkeintä on heittäytyä omaan rooliinsa ja kuunnella ohjaajan palautetta ja ohjausta.

Bonus: benchmarkkaus

Bonuspointtina sanottakoon vielä benchmarkkaus. Katso Youtubesta tai Vimeosta vastaavia videoita inspiraatioksi. Ota oppia siitä mikä toimii ja mikä ei.

Ei muuta kuin kameran eteen, mars!

Heidi Martikainen / tuottaja / heidi at youngfield.fi / 040 534 9091 / Ota yhteyttä!