VIDEON TILAAJA: VÄLTÄ NÄMÄ 5 PERUSVIRHETTÄ | 2 min luku

Videon tekeminen ei ole rakettitiedettä. Tilausvaiheessa on kuitenkin hyvä välttää joitain sudenkuoppia joihin on vaara pudota, jos niistä ei ole tietoinen. Näin lopputuotteesta, eli asiakkaalle näkyvästä videosta, tulee myös huomattavasti parempi. Vältä nämä 5 perusvirhettä.

1) Liikaa asiaa

Usein tilaajalla on mielessään pitkä lista asioita, joita haluttaisiin tuoda esille. Yhteen videoon pitäisi mahtua vähän sitä, tätä ja tuotakin. Mitä tiiviimmäksi asian saa, sen parempi. Samoin on näkökulman kanssa; tarvitaan valintoja. Yksinkertainen on kaunista ja tehokasta. Yksi hyvin asiakkaalle asti mennyt viesti on parempi kuin sata epämääräistä viestiä, joista yksikään ei jää asiakkaan mieleen. Tiivistä viesti. Mikä olisi yksi lause, jonka haluat jäävän katsojan mieleen?

2) Kohderyhmä puuttuu

Useammin kuin kerran kohderyhmää kysyttäessä vastaus on: kaikenikäiset. On tärkeää määritellä myös kohderyhmä tarkemmin. Videon kohdentaminen tietylle ryhmälle ei sulje pois muita kohderyhmiä. Kohderyhmän rajaus auttaa kuitenkin siinä, ettei videosta tule liian yleispätevää, jolloin se ei pure kunnolla yhteenkään katsojaan.

3) Panostaminen määrään, ei laatuun

Käytännön esimerkki: Videospotista, jonka budjetti oli kohtuullinen, pitikin asiakkaan toivomuksesta tehdä samalla rahalla neljä videota. Helposti ajatellaan kustannustehokkuuden olevan sitä, että saadaan tehtyä mahdollisimman monta videota samalla rahalla. Oikeasti kustannustehokasta on viestiä vaikuttavasti. Neljä köykäisesti tuotettua videota välittää asiakkaalle huonomman vaikutelman kuin yksi hyvin tehty.

4) Some-strategian puuttuminen

Mainosvideon budjetti oli miljoona euroa. Youtubessa videolla oli 1500 katselukertaa. Voisi sanoa, että kaikki ei nyt täsmää. Ymmärrettävää on, että tämän mainoksen pääasiallinen levityskanava on perinteinen TV. Ei kuitenkaan ole viisasta jättää sosiaalista mediaa levityskanavana kokonaan oman onnensa nojaan. Usein on kannattavaa leikata sopiva versio mainoksesta eri sosiaalisen median kanaviin, oikeiden kohderyhmien tavoittamiseksi Jos videoprojektin budjetista joitakin prosentteja laittaa somestrategiaan, investointi tuo helposti rahat takaisin mainoksen tavoittaessa laajempaa katsojakuntaa.

5) Jatkuvuuden puuttuminen

Pienemmät yritykset ja yhteisöt toimivat pienemmän budjetin rajoissa. Usein tämä johtaa siihen, että videosisältöä tehdään vain kerran vuodessa. Yhtälö ei ole helppo. Ehdottomasti hyvä asia on, mikäli asiakkaalle saa muistinvirkistykseksi aina säännöllisin väliajoin nostettua oman viestinsä. Onko mahdollista suunnitella vaikkapa kolmen videon sarja?

Jani Kaatrasalo / tuottaja / jani at youngfield.fi / 050 363 8557 / Ota yhteyttä!